BBQ

CO JESTEŚMY W STANIE
ZREALIZOWAĆ DLA CIEBIE

POZNAJ
HISTORIĘ
BARBEQUE

CZYM SIĘ CHARAKTERYZUJE,
SKĄD WZIĘŁO SIĘ ORAZ
DLACZEGO ROBIMY TO TAK
DOBRZE

MILION LAT TEMU…

Około miliona lat temu homoerectus przyrządzał jedzenie na ogniu. Izraelscy naukowcy na podstawie znalezionych kości i narzędzi dowiedli że jaskiniowcy żyjący 200 tyś lat temu wiedzieli już jak grillować. Pierwsze mięsa były prawdopodobnie rozrzucane na rozżarzone drwa. Ludzie szybko nauczyli się, że mięso pieczone nad ogniem smakuje jednak lepiej… BBQ bliższe temu jakie znamy najprawdopodobniej miał okazję skosztować Krzysztof Kolumb ponad 500 lat temu. Był wtedy świadkiem sytuacji kiedy to rdzenne plemiona wysp Hispanioli, by uniknąć spalenia potrawy, przyrządzały mięso bezpośrednio nad ogniem rozpalonym z zielonego drewna. Historyczne zapiski mówią że hiszpańscy odkrywcy nazwali ten sposób gotowania barbacoa. Historia BBQ jest również częścią historii Ameryki. Przybyli na nowy kontynent osiedleńcy odkryli cudowne bogactwa, w tym także nowy sposób przyrządzania potraw mięsnych.

TYMCZASEM W POLSCE…

W Polsce nie ma jako takiej tradycji BBQ . Można by rzec, że jesteśmy świadkami jej narodzin i szybkiego rozwoju. W momencie wielkiego politycznego przełomu u kresu lat osiemdziesiątych w polskich ogródkach działkowych powoli zaczęły pojawiać się tak zwane grille, co było efektem intensywnego migrowania Polaków za zachodnią granicę. Osoby, które nie zagłębiały się w temat często myliły je z BBQ. Niemniej zjawisko to pozwoliło poznać naszym rodakom smak potraw przygotowanych bezpośrednio nad naturalnym źródłem ognia.
Trafnie BBQ kojarzone jest więc z atmosferą odpoczynku z przyjaciółmi i rodziną na łonie natury. Podobnie Rock and Grill to nie tylko sposobność na skosztowanie wyjątkowych w smaku potraw, ale również niebywała okazja do spotkań na łonie natury w miłym, większym gronie.

BBQ Z ROCK’N’GRILL

2017 rok – Rock and Grill organizuje BBQ w sposób niespotykany dotąd, wykorzystując najwyższej jakości sprzęt i produkty. Jedzenie i obsługa sprawia, że BBQ nabiera innego charakteru, a udana zabawa temu towarzysząca pozostaje na wiele lat w pamięci naszych klientów… a to tylko początek.

OBECNIE…

Dziś głównymi amerykańskimi stylami BBQ są:

Texas: głównie mięso wołowe
Północna Karolina: wieprzowina (w trakcie pieczenia dodawany jest sos na bazie musztardy​)
Kansas: wszystkie rodzaje mięs
Memphis: baranina (sosy oparte na słodkich pomidorach)

    SKORZYSTAJ
    Z NASZYCH
    USŁUG

    NAPISZ DO NAS

    LUB ZADZWOŃ!

    TWOJE IMIĘ

    TWÓJ E-MAIL

    Podaj tylko swói e-mail, imię i telefon a odezwiemy się jak najszybciej się tylko da!