CZYM SIĘ CHARAKTERYZUJE,
SKĄD WZIĘŁO SIĘ ORAZ
DLACZEGO ROBIMY TO TAK
DOBRZE
Około miliona lat temu homoerectus przyżądzał jedzenie na ogniu. Izraelscy naukowcy na podstawie
znalezionych kości i narzędzi dowiedli że jaskiniowcy żyjący 200 tyś lat temu wiedzieli już jak grillować.
Pierwsze mięsa były prawdopodobnie rozrzucane na rozrzażone drwa. Ludzie szybko nauczyli się, że
mięso pieczone nad ogniem smakuje jednak lepiej… BBQ które jest bliższe temu jakie znamy skosztował
Krzysztof Kolumb ponad 500 lat temu będąc świadkiem kiedy to rdzenne plemiona wysp Hispanioli, by
uniknąć spalenia potrawy przyżądzały mięso bezpośredni nad ogniem rozpalonym z zielonego drewna.
Historyczne zapiski mówią że hiszpańscy odkrywcy nazwali ten sposób gotowania „Barbacoa”
Historia BBQ jest rowniez częścią historii Ameryki. Przybyli na nowy kontynent osiedleńcy odkryli cudowne bogactwa, między innymi nowy sposób przyrządzania potraw mięsnych.
W Polsce nie ma jako takiej tradycji BBQ . Można rzec, że jesteśmy świadkami jej narodzin i szybkiego
rozwoju. W momencie wielkiego politycznego przełomu u kresu lat osiemdziesiątych na polskich ogródkach
działkowych powoli zaczęły pojawiać się tak zwane grille było to efektm intensywnego migrowania Polaków
za zachodnią granicę osoby nie zagłębiające się w temat często mylili je z BBQ. Niemniej to zjawisko pozwoliło poznać naszym rodakom smak potraw przygotowanych bezpośrednio nad naturalnym źródłem ognia.
Trafnie BBQ kojarzone jest więc z atmosferą odpoczynku z przyjaciółmi i rodziną na łonie natury.
Podobnie Rock and Grill to nie tylko sposobność na skosztowanie wyjątkowych w smaku potraw, ale również niebywała okazja do spotkań na łonie natury w miłym, większym gronie.
2017 rok – Rock and Grill organizuje bbq w sposób niespotykany dotąd, wykorzystując najwyższej jakości
sprzęt, jedzenie i obsługa sprawia że BBQ nabiera innego charakteru, a uda temu towarzysząca i pozostaje na o wiele lat w w pamięci w naszych klientów… a to tylko początek
Dziś głównymi amerykańskimi stylami sa:
Texas / głównie mięso wołowe
Północna Karolina / wieprzowina (w trakcie pieczenia dodawany jest sos
na bazie musztardy)
Kansas / wszystkie rodzaje mięs
Memphis / baranina (sosy oparte na słodkich pomidorach)